Információbiztonsági, adatvédelmi és kiberbiztonsági tanácsadás

A modern üzleti szervezetek egyik legértékesebb erőforrása az információ, melynek helyes kezelése, hatékony védelme a vállalati versenyképesség és versenyelőny megteremtésének alapfeltétele.

Legyen szó akár tervezésről, beszerzésről, termelésirányításról, logisztikáról vagy értékesítésről, az üzleti folyamatok során nap, mint nap értékes adatok keletkeznek, melyek megfelelő tárolásáról és kezeléséről a vállalkozásoknak gondoskodniuk kell.

A vállalati információvagyon alapvető elemét, vagyis az adatot körülvevő rendszerelemek mindegyike különböző típusú és mértékű fenyegetettségnek van kitéve.
Az informatikai biztonsági rendszer kiépítése akkor megfelelő, ha a rendszer által kezelt adatok bizalmassága, hitelessége, rendelkezésre állása szempontjából a védelem zárt, teljeskörű, folyamatos és a kockázatokkal arányos.

Az informatikai biztonság egyik alapterületének számító információvédelemmel szembeni elvárás, hogy az üzleti adatokat és információt tároló, kezelő és feldolgozó eszközökre vonatkozó működési szabályozás biztosítsa az adatok által hordozott információk sértetlenségének, hitelességének megőrzését.

Az információbiztonság egyik leglényegesebb eleme az ember, vagyis a cég munkatársai, partnerek alkalmazottjai, ügyfelei, esetleg egyéb látogatói. A cég munkatársai a védendő értékre közvetlen hatással vannak, hiszen kezelik a számítógépet, programokat futtatnak, megfelelő hozzáférés birtokában dolgozhatnak a vállalat érzékeny adataival. Mivel az informatikai meghibásodások, keletkezett károk legnagyobb része emberi mulasztás következménye, egy vállalat életében létfontosságú, hogy megfelelően képzett munkavállalók feladatspecifikusan kiosztott jogosultságok birtokában végezhessék a munkájukat. Ez folyamatos szervezési, irányítási és ellenőrzési feladatot jelent, melyben kiemelt szerep hárul a belső információvédelmi szabályozások és kockázatmenedzsment meglétére.

Az információbiztonság magában foglalja a szervezeti kultúrát, a munkavállalók elköteleződését a szervezeti információvagyon védelme iránt, valamint a megfelelő információbiztonsági szabályozás meglétét egyaránt. Feltételeinek megteremtése és az információbiztonsági stratégia kialakítása a felsővezetés feladata.

Információbiztonsági tanácsadás keretein belül számos területen nyújtunk szakmai támogatást vállalati partnereinknek

Információbiztonsági stratégia kialakítása

Információbiztonsági felelősök, szerepkörök, jogosultsági rendszerek és a szervezeti keretek kialakításához kapcsolódó tanácsadás

Információbiztonsági átvilágítás az informatikai infrastruktúra aktuális helyzetéről

Kockázatelemzés és kockázatmenedzsment

Belső szabályzatok és dokumentáció felülvizsgálata, frissítése

Adatvédelemmel és információbiztonsággal kapcsolatos tudatosító tréningek, képzések megtartása

Kíváncsi, milyen fejlesztési javaslataink vannak vállalata számára az információbiztonság területén?

Kérje ajánlatunkat kiberbiztonsági tanácsadás szolgáltatásunkra!